djDiskRW


Et lite program jeg skrev for å lese og skrive overflaten til en harddisk, mest for morro skyld.


- Det står BETA, men publisert versjon er 1.0


Flere formål

Når man kjøper en ny eller brukt harddisk kan det være uoppdagede dårlige sektorer eller blokker (utover det som er reservert som akseptabelt fra OEM som skjules fra SMART) som SMART kun vil rapportere etter at man faktisk har prøvd å benytte disse områdene. Dette programmet lar meg enkelt lese hver eneste sektor på en disk og så sjekke SMART for å se om noe har blitt oppdaget. Før jeg evt. kaster eller selger den igjen, kan det også være jeg vil slette den på en sikker måte(*) ved å skrive alle sektorer til 0. Noe diskpart med clean all enkelt kan gjøre i windows, men ikke med verifisering, eller faktisk noe som helst informasjon i det hele tatt. Dette programmet leser tilbake hver eneste sektor som overskrives for å verifisere at alt ble grundig nullet ut.

Programmet holder systemet våkent under lesing og/eller skriving.


*) ZERO-PASS og trygghet

Noen folk bryr seg mer om semantikk og pedanteri enn hva som fungerer for sitt formål. De kan f.eks. ha bekymringer om snudde bits på SSD lagring. Noen få bits kommer aldri til å være nok til å gjenopprette noe som helst meningsfull data. Dette krever flere bytes (1 byte er 8 bits).

ZERO-PASS er en runde hvor man skriver 0-bytes over hele diskens område. Disker som har mye skrivefeil eller firmware problemer bør heller fysisk destrueres.

En disk (til og med SSD) som blir komplett overskrevet, vil kun vise HEX0 over hele overflaten og ikke være gjenopprettelig.

Både HDD og SSD disker vil ha svært fragmenterte bits på overflaten og via wear leveling og TRIM algoritmer er dette enda verre på SSD. En byte er 8 bits, og for å få noe meningsfull data trenger man hundrevis, om ikke tusenvis av bytes med integritet. Den integriteten går tapt i sin helhet ved komplett utnulling av diskers lagerområder.

Firmaet IBAS ONTRACK AS, som NSM og datatilsyn, anser som autoriteten på sletting og gjenoppretting av data, har på e-post bekreftet at dersom en SSD har fått filer omgjort til HEX0 i stedet for f.eks. bare RAW eller bare blitt offer for slettet filsystem og/eller volum, er det ikke lenger mulig for dem å få filene opp å gå igjen.


Det er kanskje åpenbart, men jeg vil uttrykkelig be brukere om å være forsiktig med bruken av programmet. For morro skyld har jeg prøvd å bruke det på systemdisken for å evaluere potensiell skade. Systemet vil stoppe skrivingen, men ikke før man har skrevet over kritiske startsektorer som definererer systempartisjoner. Jeg korrigerte dette på under 10 minutter ved å gj.opprette partisjonen med AOMEI partition assistant, GPT konvertering og en runde BCDBOOT. Men det anbefales ikke... Funksjonalitet er grundig testet, men programmet kommer uten garantier og bruk er på eget ansvar.


djDiskRW.rar (passord: thronic.com)


Publisert: 13.jul.2023 13:03 | Oppdatert: 8.aug.2023 12:47.
Windows Programvare

Erklæring om bruk av informasjonskapsler/cookies

Ditt personvern er ivaretatt; Informasjonskapsler brukes kun for funksjon.

Tredjeparter som har sine egne erklæringer:
Site Stats
OK / Skjul